پنجشنبه ۰۱ تیر ۰۲ ۱۳:۰۶ ۱۱ بازديد
بیشتر زنان درد قاعدگی را تجربیات می کنند. به صورت عمومی دردهای قاعدگی به طور فشار و پیچش در زیر شکم به طور همزمان با ( یا پاره ای قبل از) آغاز قاعدگی ظاهر می شوند. درد پریود عموما ۲۴ -۷۲ ساعت طول میکشد و از هر ۴ زن، ۳ نفر آن را تجربه میکنند. دیدنی میباشد بدانید درد پریود در برخی از افراد آنقدر شدید هست که فرد از اجرا کارهای دکتر نوبت روزمرهاش باز میماند (یک نفر از هر ۱۰ نفر). اما در بعضی از خانمها درد بسیار خفیف است.
علت شروع این دردها و چگونگی کاهش درد آن را با هم می خوانیم.
علت درد پریودی چیست؟
درد قاعدگی که در پزشکی اصلاحا به آن دیسمنوره گفته میگردد، به دلیل انقباض دیوارهی عضلانی رحم حادثه میفتد. انقباضات خفیف به طور مداوم در رحم به وجود میآید؛ هر یکسری این انقباضات به اندازهای خفیف هستند که فرد متوجه آنان نخواهد شد.
در بعد از ظهری قاعدگی، انقباضات رحمی برای امداد به ریزش دیواره داخلی رحم شدت میگیرند.
وقتی که دیوارهی رحم منقبض میگردد، عروق خونی موجود در لایههای دیوارهی رحم فشرده شده و خونرسانی و اکسیژنرسانی به رحم به طور موقت، غیروابسته میگردد. در غیاب اکسیژن، بافت رحم استارت به آزادسازی نوعی مادهی شیمیایی کرده که منجر تشدید درد میگردد.
وقتی بدن ما شروع به آزادسازی این مواد شیمیایی محرک درد میکند، درپی مواد دیگری از جمله پروستاگلاندینها ایجاد کرد میگردند. پروستاگلاندین با انقباض بیشتر دیواره رحم درد را زیاد میکند.
با توجه به تحقیقات انجام شده هنوز معین نیست که چرا برخی زنان درد پریودی شدیدتری را نسبت به سایرین تجارب میکنند. یکی تئوریهای مطرح شده برای توجیه این مشکل این می باشد که برخی زنان مقداری پروستاگلاندین فراهم در بدن خود دارند که سبب ساز به وجود وارد شدن درد شدید میگردد.
درد پریودی یا دیسمنوره به دونوع اول و ثانویه تقسیمبندی میشود:
درد پریودی اولیه: این نوع درد به انقباضات و درد شکمی گفته میگردد که هر بار در طی قاعدگی تجربه میکنیم و ساخت آن به ایراد خاصی ارتباط ندارد. درد معمولا یک الی دو روز قبل از قاعدگی یا همزمان با شروع خونریزی آغاز شده و شدت آن میتواند از خفیف تا شدید گوناگون باشد. درد قاعدگی نخستین معمولا در ناحیه تحتانی شکم، کمر و یا رانپا شم شده و در عرض دو تا سه روز از در بین میرود. شایعترین نوع دیسمنوره همین درد پریودی اولیه است.
درد پریودی ثانویه: این دردها ممکن میباشد به دلیل اختلال رحمی مثل اندومتریوز، فیبروم رحم یا بیماری التهابی لگن باشند. درد قاعدگی ثانویه معمولا چند دیروز از آغاز بعد از ظهری پریودی ظاهر شده و بازه زمانی وقتگیرتری باقی میماند.
بیشتر بخوانید: کمردرد مزمن چیست؟ علت و درمان کمرد درد شدید
درمان و تسکین درد پریودی
هدف از درمان و تسکین درد پریودی، به حداقل رساندن ترازو درد میباشد. درد باید دستکم به اندازهای کاهش یابد که به فرد اجازهی جاری ساختن اکثر وقت ها فعالیتهای روزانه را بدهد.
درمان دیسمنوره نخستین (درد قاعدگی اولیه) معمولا به صورت تجربی هست و نیازی به انجام اقدامات تشخیصی مثلا؛ آزمایشات، تصویربرداری و لاپاروسکوپی ندارد. این در حالی می باشد که برای درمان دیسمنوره ثانویه (درد قاعدگی ثانویه) موردنیاز هست با استفاده از اقداماتی که گفته شد، برهان ایجاد کرد آن شناسایی و در صورت قابلیت برطرف خواهد شد.
درمانهایی که برای بهبود درد پریودی اولیه توسط پزشک پیشنهاد میشوند مشمول موارد پایین می باشد؛
به کارگیری از مسکنهای غیراستروئیدی ضد التهابی: این داروها علاوه بر اثر ضددردی که دارند، با کاهش سطح پروستاگلاندین به کاهش درد امداد میکنند.
به کار گیری از داروهای هورمونی: داروهای هورمونی که معمولا برای پیشگیری از بارداری به کار گیری میشوند، با تجویز پزشک ممکن می باشد برای نادر کردن درد پریودی گزینه به کارگیری قرار بگیرند.
درمان های خانگی درد پریود
اقداماتی که میتوانیم در منزل برای کاهش درد پریودی ایفا دهیم شامل موردها ذیل است؛
قرار دادن کیسه آب گرم روی بخش تحتانی شکم و کمر
استراحت کردن
هجران از مصرف الکل و دخانیات
دوری از مصرف غذاهای حاوی کافئین، نمک و شکر زیاد
ماساژ دادن شکم و کمر
ورزش کردن به طور منظم؛ همچنین انجام یوگا و حرکات کششی در بعد از ظهری قاعدگی به کاهش درد کمک میکند.
داشتن خواب کافی
برای کاهش درد پریود چه بخوریم؟
برای کاهش درد پریودی علاوه بر مواد غذایی بعضی مکملهای حاوی ویتامینها و مواد معدنی زیر سفارش گردیدهاست؛
ویتامین B6
ویتامین B1
ویتامین E
امگا3
کلسیم
منیزیم
مواد غذایی که به تسکین درد پریود یاری میکنند، دربرگیرنده مورد ها پایین هست؛
نوشیدن آب به مقدار کافی
بعضی ادویهجات و مواد گیاهی مثلا: دارچین، رازیانه، زیره
مرکبات
توتفرنگی
لبنیات
شکلات
روغن زیتون
آووکادو
صیفیجات
چه زمانی مورد نیاز هست برای درد قاعدگی به دکتر مراجعه کنیم؟
در صورتی که درد پریودی، هر ماه سبب ساز تشکیل داد نقص در همت فرد میگردد عالی می باشد به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد.
همچنین در صورت داشتن علائم پایین مراجعه به دکتر ضروری میباشد؛
وقتگیر شدن درد پس از قرار دادن آییودی
داشتن دست کم سه بعد از ظهری قاعدگی دردناک
دفع لختهی خون
درد یار با تهوع و استفراغ
درد لگن در فاصلهی فی مابین قاعدگیها
تب
ترشحات بدبوی واژن
- ۰ ۰
- ۰ نظر